субота, 05. фебруар 2011.

Mimoze


Mimoza, koju svake sezone rado dočekujemo u našim gradovima, poreklom je iz Australije, a u Sredozemlju se odomaćila jer niko nije ostajao imun na lepotu njenog mirisa i predivnog, nežnog cveta. Tako je, i ove sezone, došla do nas i zimu nam ulepšala svojim preslatkim cvetićima.


Ova biljka ima stablo koje može izrasti i do 14 metara visine.
Listovi su su duplo perasti, i uglavnom ima od 20 do 40 listića.
Uglavnom je period cvetanja od januara do marta.
Cvetovi su grupisani u bukete u kojima može biti i do 30-ak cvetića.
Razmnožava se uglavnom kalemljenjem ali i iz semena koje se nalazi u dugim, glatkim mahunama braon boje.
Vrlo loše podnosi niske temperature, pa ako je izložena temperaturi nižoj od nula stepeni, cvetovi potamne. A, ako je temperatura ispod -5 stepeni C, može se dogoditi da celo stablo ugine.Stari Aboridžini koristili su sokove ove biljke u ishrani, a kolonisti su je upotrebljavali u procesu štavljenja kože. Mimoza je u Australiji, kao i u Južnoj Americi gajena na plantažama, upravo iz prethodno navedenog razloga. Možete li zamisliti taj prizor, kada se drveće rascveta ovim divnim cvetom, ah?! Ne mogu predstaviti plantažu u cvetu, ali evo još nekoliko prijatnih fotki za uživanje.7 коментара:

 1. U Australiji postoje desetine vrsta ove biljke i cesto je (na zalost) smatrana korovom...podneblje joj godi, pa se sama osjemenava i razmnozava. Ja je OBOZAVAM!

  ОдговориИзбриши
 2. Jasna, pozdrav! Lepo od tebe sto me pratis i na ovim stranama. Mimoze stvarno puno volim i uvek mi ulepsaju zimu, nekako nije sve tako tmurno kad one dodju u grad:)

  ОдговориИзбриши
 3. na mene mimoza deluje kao neka čarobna biljka za sreću :),...prelepe su ti fotografije na blogu!

  ОдговориИзбриши
 4. Ja je puno volim, zaista je asocijacija za srecu. Hvala puno;)

  ОдговориИзбриши
 5. What flower is this? Never seen before. Looks like cotton balls ahhaaha

  ОдговориИзбриши
 6. Milka, this is mimosa, (Acacia dealbata),very popular in Mediterranean area, but allso in Australia, native area of this beautiful flower.

  ОдговориИзбриши
 7. Mimoze obozavam:)Najviseeee ih vidjam u Spaniji..ogromno grmovi-drveca..s pocetka marta su tamo najljepse...

  ОдговориИзбриши